Over de Kolfpsycholoog

Wie ben ik?

Mijn naam is Colinda Kroon-Berendsen. Ik ben getrouwd en woon in Ameide (een dorp tussen Utrecht en Gorinchem). Ik heb twee katten thuis en op de foto zie je de ‘knuffelkont’. Waar ik blij van wordt is ronddwalen door authentieke dorpjes, naar de sauna gaan, een drankje doen op het terras, een schaterlach van mijn kinderen en een onverwacht goed gesprek met iemand.

Mijn dochter en zoon hebben mij moeder gemaakt. Bij beide kinderen had ik de grote wens om borstvoeding te geven. Beide keren is dit anders gegaan dan ik voor ogen had, ondanks alle hulp van kraamverzorgsters, lactatiekundigen, huisartsen, jeugdartsen, osteopaten en tongriempje laten laseren. De hulpverleners dachten dat het wel goed zou komen, want ik deed alles wat ik moest doen en zette me voor 100% in.
Maar het kwam niet goed. De frustratie bij mij en mijn kinderen bleef van het niet kunnen drinken aan de borst. 

Bij mijn tweede kind heb ik het fulltime kolven ontdekt en 11 maanden volgehouden. Zo was ik toch in staat om mijn eigen melk te geven. Mijn partner en familie konden moeilijk begrijpen waarom ik zo lang doorging met fulltime kolven, omdat zij zagen hoeveel tijd, stress en energie het mij kostte. Tegelijkertijd ervaarde ik gevoelens van falen over mijn kunnen als moeder en vrouw, voelde ik me schuldig dat ik zoveel tijd bezig was met het voeden in plaats van het genieten van mijn kinderen en was ik verdrietig om het feit dat mijn grote wens om borstvoeding te kunnen geven niet was uit gekomen. 

Met behulp van technieken vanuit mijn beroep als psychologe en systeemtherapeutisch werker heb ik ontdekt wat werkt om deze heftige periode te verwerken. Tijdens het werken aan mijn eigen proces heb ik ontdekt dat meer moeders vergelijkbare moeilijke situaties en gevoelens als mij ervaren hebben.
Ik gun het jou dat jij het verwerken van jouw ervaringen met borstvoeding geven en kolven samen mag doorlopen in plaats van alleen.
Ik ben nieuwsgierig naar jouw borstvoedingsverhaal, omdat elk verhaal anders is. Ook als je meerdere kinderen hebt, is bij elk kind jouw borstvoedingsverhaal uniek.

En de rol van jouw als partner tijdens de borstvoedings- en/of kolfperiode is onmisbaar. Jouw steun heeft de moeder van jouw kind nodig om haar borstvoedings- en/of kolfavontuur makkelijker vol te houden. Om tot steun te kunnen zijn, verdien jij het ook om jouw zorgen, grenzen, behoeften en wensen kenbaar te maken. 

Naast de Kolfpsycholoog ben ik mede eigenaar en therapeut voor jongeren en hun ouders bij Zicht op de Toekomst in Dordrecht. Zicht op de Toekomst werkt met gezinnen in (conflict)scheiding aan parallel-ouderschap. 

Ik ben SKJ geregistreerd onder nummer 100018502 en ben lid van de beroepsvereniging BPSW

Onderwerpen waarvoor je terecht kunt bij de Kolfpsycholoog

  • Hoe je om kunt gaan met je gevoelens van schuld, schaamte, jaloezie, verdriet, boosheid, angst, etc. 
  • Afscheid nemen van borstvoeding geven aan de borst of kolven.
  • Hoe je om kunt gaan met onbegrip vanuit je omgeving of vanuit zorgprofessionals.
  • Wie jij bent als moeder, partner, collega, je eigen ik, etc. en hoe je in al die rollen een balans kunt vinden. 
  • Hoe je er voor kunt zorgen dat voedingen jouw leven niet meer overnemen.
  • Focus verleggen van wat er allemaal niet lukt naar wat wel kan.
  • Hoe je het fulltime kolven mentaal kunt volhouden.
  • Voorkomen dat fulltime kolven een obsessie wordt. 

Werkwijze

Mijn werkwijze is persoonlijk en praktisch. Je moet er vooral iets mee kunnen in het dagelijks leven. Ik ben nieuwsgierig naar jou als persoon, wat jouw unieke borstvoedingsverhaal is, wie er belangrijk is in jouw leven en wat voor jou van waarde is. Mensen die mij goed kennen omschrijven mij als iemand die enthousiast, down to earth, transparant, meedenkend en een tikkeltje eigenwijs is. 

De gesprekken en oefeningen zijn gebaseerd op de systeemtheorie en cognitieve gedragstherapie. Van deze twee stromingen in de psychologie is wetenschappelijk bewezen dat het jouw mentaal welzijn verbeterd voor de rest van je leven. 
De tips die je meekrijgt en de oefeningen die we doen vergroten je bewustwording over wat je op dit moment nodig hebt en hoe je zelfstandig controle kunt houden over je emoties en gedrag bij toekomstige gebeurtenissen. En wees niet bang dat het zweverig zal zijn, want je zult ontdekken dat wat we doen en bespreken in de gesprekken, praktisch inzetbaar is in jouw dagelijks leven. Het vertellen van jouw borstvoedingsverhaal gaat jou rust opleveren. Voor nu en in de toekomst. 

“De oplossing om verder te komen is al in jou, ik help je alleen om deze te ontdekken.”

Hoe het in zijn werk gaat

Wanneer je contact hebt gezocht via het contactformulier, via email of het telefoonnummer en aangeeft dat je jezelf wilt aanmelden, wordt je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Deze duurt max. een uur.  Na dit gesprek krijg jij van mij een samenvatting van het kennismakingsgesprek, de werkwijze, privacyreglement en toestemmingsformulier toegestuurd per email.  Het toestemmingsformulier en de samenvatting van het kennismakingsgesprek ontvang ik graag, voor ons eerste gesprek na de kennismaking, ondertekent retour per mail of je kunt deze meenemen wanneer je langskomt op de praktijk. Ik hoor graag van jou of je de gesprekken online wilt doen of langs wilt komen bij mij op de praktijk in Ameide. Je bent van harte welkom.  Bij online gesprekken verzorg ik een link via Teams. 

Tijdens het kennismakingsgesprek kun je jouw zorgen delen en wat jij graag zou willen bereiken. Van dit gesprek maak ik een samenvatting. Wanneer je akkoord bent met wat er is besproken tijdens het kennismakingsgesprek, zet jij jouw handtekening.

Elk gesprek duurt maximaal anderhalf uur. Van ieder gesprek maak ik een samenvatting en deze deel ik met jou na onze afspraak en voor de volgende afspraak. 

Aan het eind krijg je van mij een evaluatieformulier toegestuurd om in te vullen. Zo kan ik van jou leren wat helpend is geweest in het traject en wat verbeterd kan worden voor toekomstige moeders en hun partners.